Napfény a jégen!
2016. január 08. írta: sleepyvic

Napfény a jégen!

Korcsolya, az egyik legvidámabb téli sport, kicsinek és nagynak

A teljesen biztonságos és jó korcsolyázást kizárólag képzett edzők, kiváló szakemberek irányításával lehet elsajátítani, sok-sok idő és kemény munka mellett. De, mi a helyzet azokkal, akik nem dupla-Axel-ra kívánnak hajazni, és arról sincs szó, hogy leszúrt Rittbergerrel akarnák elkápráztatni barátaikat, mindössze csak szeretnének két percnél tovább is állva maradni a jégen?

A kezdőknek azt ajánlják, hogy egyéni vagy csoportos órákon vegyenek részt. Mindegy melyiket választják, hiszen az oktatás mindkét formája lehetőség arra, hogy jó eséllyel elsajátítsák a korcsolyázás alapjait. Vigyük el csemeténket is magunkkal, hogy a korizás közös, családi program lehessen!

45613868_l.jpg

Mit történik az oktatáson?

Az első néhány foglalkozáson próbálgatjuk a felállást, a súlypont megfelelő elhelyezését és az ügyesebbek már „lépegetni” is elkezdenek. A következő órákon, ahogy egyre jobban haladunk, és már „siklani is tudnánk” a jégen, megtanuljuk a fékezést és esetleg kicsit komolyabb gyakorlatokat is.

Maga a kezdő szintű korcsolyázás nem igényel különösebb edzettséget, így normál állóképesség már elegendő az induláshoz Fontos viszont, hogy megfelelő bemelegítés nélkül sose lépjünk a jégre, mert azzal izomhúzódást és számos egyéb, sérülést okozhatunk magunknak.

Figyeljünk a kellékekre!

A korcsolyacipő kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy - szorosan befűzve - a bokát teljesen jól tartsa, nehogy ficam legyen a vége! Több típust próbáljunk fel, mert a korcsolyák számozása egyáltalán nem mérvadó az utcai cipők méretéhez képest. Ezen kívül fontos, hogy picit nagyobb is legyen, mint ami „pont jó”, mert vastag zoknival fogjuk azt felvenni! Igen fontos dolog, hogy „pengeéles” legyen! Tévhit, hogy így könnyebb elesni, pontosan az életlen kori okozza a legtöbb bajt!

Öltözékünk mindig legyen réteges, és kesztyűt se csak a divat miatt vegyünk fel! Kezünket a hidegtől óvjuk vele, illetve igen gyakran segítségünkre van a balesetek elkerülésében, és eséseknél a sérülések is jóval enyhébbek, ha kesztyűt viselünk! Kerüljük el a hosszú és lelógó sálakat, és felejtsük el a zsebre tett kezeket is! Mindkettő veszélyes baleset előidézője lehet.

Ha valaki komolyabb szinten szeretné elsajátítani ezt a sportot, akkor ajánlott fedett jégpályát választania és természetesen keresni egy tapasztalt, elismert oktatót!

A korcsolya az igazán felszabadító és kifejezetten vidám kikapcsolódást nyújtó sportok közé tartozik, ami növeli a koncentrációs készségünket, és még testünket is formálja. Javítja a térlátást, az egyensúlyérzéket és növeli állóképességünket is.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportdream.blog.hu/api/trackback/id/tr218252708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása