Száguldás fék nélkül I. rész
2015. november 03. írta: sleepyvic

Száguldás fék nélkül I. rész

Siklás a hófedte tájakon, irány a sípálya!

Sokan sóvárogva nézik, ahogy a szabadság érzésével siklanak a havas tájakon a „lécesek”. Vannak aktív hódolói és vannak, akik most először szeretnék kipróbálni. Nem árt felkészülni és nem árt tudni néhány dolgot, mielőtt nekivágnánk.

46437807_m.jpg

Mentális tanácsok kezdőknek – kizárólag oktatóval!

  • Ismerkedés. 

Minden kezdőnek tudnia kell, hogy a felemelő szabadságélmény, az adrenalin emelkedés nem az első napon fog bekövetkezni, az első néhány nap kifejezetten és kizárólag a gyakorlásé. Ez a gyakorlatban vízszintes terepen történő oktatást, tanulást jelent, majd ezt követheti a kifejezetten amatőröknek való kezdőpálya. A kormányzás, fékezés elsajátításához, annak beidegződéséhez a legkevesebb idő legalább egy hét. Amíg ezt el nem éri valaki, amíg nem válik rutinná az alapvető mozdulat, addig körülbelül akkora veszélynek van kitéve egy kezdő „síelő”, mint egy jármű, amin nincsen fék!

  • Türelem és a folyamat szintek betartása

A síelésnek rengeteg szintje van, de ez minden sportnál elmondható. Nincs olyan, hogy - bármilyen szuper is egy oktató - egy óra alatt valakinek a fejébe verje a mozdulatokat, és csodával határos lenne az is, ha komplett sítudást bocsájtana bárki rendelkezésére röpke egy hét alatt. Rengeteg gyakorolni való, tanulni való és rutinszerzési lehetőség van, melyek nélkül csak szomorú baleset, nem, hogy kellemes sport és szórakozás lenne a síelés! Türelem kell és a jól elkülöníthető szakaszok végigjárására, nem pedig azok siettetésére, vagy elbagatellizálására!

  • Milyen szintet kívánsz elérni?

Rendkívül nagy önfegyelem és céltudatosság, valamint a sport iránti alázat szükséges ahhoz, hogy valaki a kanyarodás – fékezés - megállás tanulásán túl igazán síelni szeretne. Ha valaki valódi sí élményre vágyik, akkor legalább kettő, de inkább három hét gyakorlásra kell számítani. Ha a mozgásban nincsen önkontroll, ha a mozdulatokban nincsen koordináció és a felmerülő helyzet kezelésére sincsen határozott és tudatos elkerülő megoldás, akkor kifejezetten tilos a sportolás. Ilyenkor el kell fogadni, hogy több időre van szükség ahhoz, hogy a síelés valóban élmény lehessen és ne rémálom egy kórházi ágyon, vagy még rosszabb. Vegyük komolyan, a természet - síelésnél is - az úr!

 

…folytatjuk….

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportdream.blog.hu/api/trackback/id/tr868047940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása