Jógázzunk - csoportban!
2015. december 04. írta: sleepyvic

Jógázzunk - csoportban!

Amikor valamilyen mozgásfajtába kezdünk, mindig felmerül a gondolat, hogy eljárjunk valahova, vagy otthon, akár magunk is belekezdhetünk valamilyen sportágba. Igen sokan rájönnek arra, hogy ha csoportosan végzik, akkor százszor hatékonyabbak és eredményesebbek lehetnek, bármilyen sportban. Vajon így van ez a jógával is?

7895970_m.jpg

Tény, hogy megindulni a legnehezebb dolog. Főleg rossz időben, süvítő szélben, téli fagyban, szakadó esőben. Sokkal jobb ilyenkor bekuckózni a puha kanapéra egy meleg takaróban és megnézni egy jó filmet, vagy olvasni egy érdekes könyvet. 

A zord időjárásban elég kézenfekvő megoldásnak tűnhet, ha sportolni szeretnénk, hogy bekapcsoljuk a dvd lejátszót, vagy akár rákeresünk egy internetes oldalra, és onnan próbáljuk meg elsajátítani valamelyik mozgásfajta alapjait. Ez a jógánál még akár működhet is. Így van ez azért, mert – egyrészt felhívják a figyelmet arra, hogy csak addig és úgy végezzük a gyakorlatokat, ameddig tudjuk, és semmit se erőltessünk – másrészt pedig az alapok megtanulásához, valójában nem annyira fontos „edző” – oktató jelenléte, mint mondjuk egy súlyzóval történő edzésnél, ahol egy rossz mozdulat is végzetes következményekkel járhat.

Ez nem azt jelenti, hogy a jógaoktató jelenlétére ne lenne szükség, hiszen az ő szakértelme kifejezetten fontos és szükséges is. Ám, baleset a jógánál ritka esetben fordulhat csak elő, hiszen ennek a mozgásnak a lényege pontosan a fokozatosság és az, hogy bárki – kortól és nemtől függetlenül – bármikor elkezdheti. Szépen, folyamatosan fejlődik benne, ami egyébként a rendszeresség elvét betartva, törvényszerű is.

A pozitív hatás fokozása - csoporttal

Fenti állítások mellett, mégis tanácsos inkább kimozdulni és megtapasztalni a közösség mindnyájunkra való pozitív hatásait! 

Elindulni sokszor nehéz, de csak addig kellemetlen, amíg odaérünk és belépünk az ajtón. Ott már azonnal érezni fogjuk, hogy mennyire jól döntöttünk. Másokkal együtt sokkal kellemesebb a mozgás, sokkal kitartóbbak leszünk, mint otthon – ahol nem is biztos, hogy egyedül belefognánk. 

Bármilyen közösségben, így a jógastúdiókban is, ahol együtt vannak jelen emberek, minden tevékenység többszörös erővel hat, mintha egyedül végeznénk. A húzóerő, a hangulat – és sokak szerint még – a felszabaduló energiák is megnövekednek csupán attól a ténytől, hogy közösségben vagyunk. Utóbbi, a jóga esetében különösen nagy érvényű igazság.

Gyerünk! Társas lények vagyunk, menjünk és jógázzunk együtt!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportdream.blog.hu/api/trackback/id/tr928129624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása