Tanács túrázóknak a lábbelit illetően
2015. szeptember 28. írta: sleepyvic

Tanács túrázóknak a lábbelit illetően

Kirándulni jó!

Amikor az egészségről beszélünk – mostanában elég sokat -, akkor mindig elsődleges szempontként tüntetjük fel a mozgást. Ez nem véletlen, hiszen a szervezet normális, harmonikus működéséhez izmaink megmozgatása is elengedhetetlen. Az erekben a vér úgy tud csak megfelelően áramlani, ha az izmok mozgásban vannak. Mi sem segíthetne nekünk ebben jobban, mint egy kiadós séta, vagy egy kirándulás?

shutterstock_258234701.jpg

Az ősz beköszöntével a legkellemesebb dolog szabadban tölteni az időt. Már nincsen forróság, a természet pedig ezzel együtt csodálatos változáson megy keresztül. Az a rengeteg szín, mellyel az ősz megajándékoz minket már önmagában is elegendő ok arra, hogy felkerekedjünk és felfedezzük az „elmúlás havának” szépségeit egy kiadós túrával. Ezzel tökéletesen megmozgatjuk izmainkat, ami a vizuális élmények hatására egyáltalán nem is lesz megterhelő.

Hogy a sport valóban kellemes és hasznos élmény legyen, nem árt odafigyelni - az ilyenkor legnagyobb megterhelésnek kitett - lábainkra. A megfelelő cipő erre a célra kizárólagosan a túrabakancs

Nem jó egy sima sportcipő?

A válasz határozottan: Nem! A kirándulónak a túrabakancs a legfontosabb felszerelése. Olyan, mint egy futónak a futócipő. Az egész túra sikeressége azon múlik, hogy a megfelelő lábbelit viseljük! Ha a kirándulás mellett döntünk, ami az első nagy élmény után, valószínűleg rendszeres lesz, akkor semmiképp sem szabad a cipőn spórolnunk. Hosszú távú befektetés, hiszen éveken keresztül jó szolgálatot biztosít majd számunkra, és igazi társunkká válik. 

Az egyenetlen erdei terep, a sziklás, kavicsos részek miatt bokánk sokkal nagyobb veszélynek van kitéve, megsérülhet, nagyobb esélye van  ínszalag szakadásnak, mint egy aszfaltozott, sima úton. A kirándulás alatt hátizsákunk miatt súlyunk megnövekszik, így nagyobb tömeget kell elviselni a bokánknak. Számos baleset, ficam, vagy törés előfordult már, melynek kifejezetten a nem megfelelő lábbeli viselése volt az oka.

Felsőrész és talp – a két leglényegesebb jellemző

A túrabakancs egyik legfontosabb része a talp. Általában gumi és műanyag keveréke, hogy a legjobb tapadást és a kopásállóságot is biztosítsa. Mintájának is szerepe van abban, hogy a sár ki tudjon préselődni a rések közül, ezáltal csúszás biztos legyen.

A felsőrész „légzése” elengedhetetlen, vízhatlansága szintén. Súlyát is nagymértékben meghatározza anyaga, mely két nagyobb csoportra osztható.

A hasított bőr kis súlyú, a levegő áteresztő képessége is kiváló, azzal együtt, hogy teljesen vízálló is. Másik jellemző anyag a túrabakancsok terén, a tiszta-valódi bőr. Merevebb a hasított bőrnél, ám ez a viselés során puhábbá válik. Előnye, hogy strapabíróbb más anyagoknál, viszont alapból nem vízálló. E miatt rendszeresen kezelni kell például vax szerekkel, s így már biztosítottuk is vízhatlanságát. Bélésüket tekintve a Gore-Tex anyagválasztás lehet a lehető legjobb.

Összegezve tehát, túrázóknak a cipőn spórolni nem szabad, nagyon fontos a kiváló minőségű, a bizonyítottan legjobb márka kiválasztása! 

„A jó munka feltétele a jó szerszám!”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportdream.blog.hu/api/trackback/id/tr767848246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ricordo 2015.09.28. 23:05:24

Hát ez a cikk nem igazán mély merítése a témára vonatkozó ismereteknek. Lehetett volna írni a különféle hegyi terepekre szánt túra/mászócipő fajtáktól, a fűzésről, a szíj/csatos bakancsokról, a zokniról/kapcáról, a lábbeli tisztán/szárazon tartásáról, a kamásliról, a speciális talpfajtákról, a GoreTexhez hasonló élegző bélésekről, a hegyivadász bakancsokról stb. Lehetett volna a cikket némi történeti áttekintéssel feldobni, kezdve Ötzi fűvel bélelt hegymászócipőjével vagy az Andok huari felhőharcosainak sírjaiban talált leletekkel stb. Nem árt(ott volna), ha a T. Szerző némi tárgyi tudással felvértezve vág bele a cikk megírásába.

flatbar 2015.09.29. 08:54:03

Már a cím is érdekes volt, gondoltam magamban, erre örök érvényű választ adni nem lesz egyszerű, de hátha egy zseni irományát fogom olvasni.
Ehhez képest szó sem esett róla... :D
És akkor a végén az összegzés... azon felhúztam a szemöldökömet. Összegeztünk kétféle bőrből készülő cipőt, hűha :D
Ne haragudj, de ennyit én is össze tudtam volna szedni, leírni, egy képpel illusztrálni fél óra alatt. Ennyi elég az index egyik rovatába bekerülni? Megyek (webes) újságírónak!

tomidny 2015.09.29. 10:07:17

Ez alapján vesz valaki egy remek túra bakancsot, és úgy fel fogja törni a lábát, hogy csak na...
Bejáratás/betörés, zokni kérdés? Áh...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.09.29. 10:45:10

@tomidny:

Speciel a legjobb túrabakancsok tényleg nem szabad, hogy törjék a lábadat. Legalábbis az én Hanwag Alaskám nem törte föl, még akkor sem, amikor sima zoknit vettem alá, nem Bridgedale merinói gyapjúcsodát.

Amúgy tényleg rengeteg dologról lehetett volna írni, például, hogy milyen terepre szeretné az illető használni a bakancsot - magashegységbe inkább B/C kategóriájú, magasabb szárú, keményebb Vibram talpú bakancs ajánlott, amire akár kötözős hágóvas is felrakható, középhegységbe jó lesz az A/B is -, szintetikus és könnyű legyen-e a bakancs, vagy legyen klasszikus, lehetőleg egy darabból lévő bőr - aminek súlya van - Gore-Tex vagy hasonló vízálló, de légáteresztő béléssel, vagy legyen belül is bőr, legyen-e a talpról körbe felfutó gumi védőréteg, ami szinte örök életűvé teszi a bakancs bőr részét, mivel a bőr orr- és sarokrészét megvédi a mechanikai sérülésekkel szemben, szabad-e vaxolni Gore-Texes bakancsot vagy sem, és még sorolhatnám.

Irbisz 2015.09.29. 11:53:02

Hat aki ettöl a cikktöl okosabb lesz, az alighanem sosem fog bakancsot venni, mert egyaltalan nem erdekli a turazas :)
Viccet felreteve, olyan altalanossagok vannak benne, hogy azok igen keves embernek segitenek csak, jozan paraszti esszel rajöhet barki. Az abszolut laikus hozza nem ertöknek tan csak a Gore-Tex mint anyag emlitese jelent segitseget, a boltba ne csak pislogjon amikor az elado dicseri a bakancsot, hogy ez goretexes, bizony megeri az arat.
A turabakancsnak kinezö varosi bakancsok is megertek volna 1 gondolatot, az a legnagyobb atveresi veszelyforras.
süti beállítások módosítása