Késő már elkezdenem?
2015. szeptember 18. írta: sleepyvic

Késő már elkezdenem?

Élet, erő, egészség! Korfüggő-e a sport?

Ez a mondás minden szempontból lényegre törő és teljes mértékben igaz. Az emberi test mozgásra lett „tervezve” nem arra, hogy egész nap üljünk, álljunk, vagy tv-t nézve pihengessünk, órákat. Gyerekként futunk, szaladgálunk, labdázunk, egyszóval aktívan mozgásban vagyunk. Amikor felnövünk, akkor már - sokszor időhiányra hivatkozva – egyre inkább kerüljük a mozgást, a sportot. Később, negyvenéves kor környékén, amikor már naponta más-és más helyen érzünk fájdalmat, merevséget vagy épp izomgyengeséget, akkor elkezdünk gondolkodni. Kicsit bánjuk is, hogy eddig nem tettük, de most már tudjuk, hogy éppen itt lenne az ideje napi szintű mozgásba kezdenünk. A mozgáshiányból adódó betegségeket is nagy ívben szeretnénk elkerülni, s ennek elkerülésére kívánjuk „bevetni” a sportot.

shutterstock_245827459.jpg

Én már öreg vagyok ehhez?

Igen érdekes jelenség, hogy leginkább a negyven-ötven éves korosztály az, aki egyik pillanatról a másikra életmódváltásba kezd és azt – a legtöbb esetben – becsülettel véghez is viszi. Ez kezdődhet a táplálkozási szokások megváltoztatásával, de néhányuk erős késztetést érez arra is, hogy aktív sportolásba kezdjen.

Fontos tudni, hogy önmagában a sport minden életkorban jótékony hatással bír! Amire figyelni kell, az minden esetben a fokozatosság, egy bizonyos kor után pedig a kellő óvatosság. Nyilván az sem mindegy, milyen sportot kívánunk elkezdeni, valamint az sem, hogy a sport kezdetekor milyen fizikai állapotban vagyunk. Nem kell azonnal hegyet másznunk, vagy a maratoni futóversenyen indulnunk, ha mozogni szeretnénk. Türelem!

Az úszás például egy olyan sport, mely kíméli az ízületeket és a gerincet sem terheli. Ezen kívül rendkívül jó hatással van a szívre, érrendszerre a tüdőről nem is beszélve. Az úszás közbeni sérülés gyakorlatilag kizárt. Ez pedig ötven éves kor felett már nem elhanyagolható szempont. A másik kitűnő választás lehet középkorúaknak, a séta, majd fokozatosan növelve a tempót és a távot, jöhet a kocogás és a futás. A séta teljesen költségkímélő és nem igényel különösebb öltözéket sem, maximum kényelmes ruhát és sportcipőt. A kocogás egy kisebb befektetést igényel, ami a futócipőt illeti. Ezen sohasem szabad spórolni! Mindenképp megfelelő lábbelire van szükség ahhoz, hogy futás-kocogás közben a boka, a gerinc és az ízületek minden szempontból biztonságban legyenek. 

Meg kell említeni a jógát is, mely teljes mértékben egy olyan sport, torna, mely kortól függetlenül teljes biztonsággal végezhető és a testre, lélekre gyakorolt pozitív hatásait felsorolni is nehéz. A hiedelemmel ellentétben könnyű és bárki által elsajátítható elemeket tartalmaz, betartva a fokozatosság elvét. Rövid idő alatt is elképesztő eredményeket lehet elérni a fejlődésben, figyelembe véve az egyéni képességeket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportdream.blog.hu/api/trackback/id/tr627769714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása